KITchen.

Introduction

It is said that cooking is a fundamental activity in a rich and engaging life. But for many people, there are still big hurdles to get started with cooking, and there is a lot of room to improve the experience.
Taking “Food” as our point of departure for the KITchen project, the Infobahn R&D team IDL has been exploring the processes, problems and potential solution around production, circulation, cooking and eating. Under the theme of “the future experience of cooking” we have been exploring new interfaces and experiences.

「料理」は、私たちにとって、豊かな生活を送るための根源的な活動といえます。それにもかかわらず、多くの人にとって「料理」は実践のためのハードルが高く、まだまだ改善の余地が数多く残されています。
インフォバーンのR&D組織 IDLでは、「食」というテーマを軸に、「生産/流通/料理/食事」それぞれのプロセスにおける課題の発見と解決を図るための共創プロジェクト「KITchen.」を立ち上げ、「未来の料理体験」をテーマに、情報インタフェースと新しい体験デザインについて研究開発を進めています。

Research / Proof of Concept

Most days most of us take 3 meals a day. For us to have those 3 meals on the table, a lot of people are contributing along the value-chain, and there are also many ways to cook the ingredients that we end up with. Given an increasingly overwhelming selection of foodstuff and a complex production and distribution system, we wanted to take this opportunity to focus our research on the problems and worries the average consumer feels around food.

私たちの多くは毎日3食の食事を摂ります。この3食の食事が私たちの食卓に並べられるまでには多くの人が介在し、食材を調理していく方法も様々です。あまりに多い食べ物との接点と複雑な生産、物流のシステムがある故に普段なかなか考えてこなかった食への悩みや課題を消費者の行動に着目したリサーチを通して再考してみました。

Ethnographic ReserchProof of Concept

KITchen. Ecosystem

During several loops of research and ideation, a theme emerged around how a lot of the hurdles surrounding cooking pertain to the desire to make good food easily. From this insight, we decided on going forward with development of the KITchen project to address personal needs and make delicious meals to fit individual tastes. From proposing recipes based on a user’s tastes and health conditions to using integrated sensors and interfaces to guide the cooking process directly, KITchen delivers a unified cooking experience to the user.

リサーチとアイディエーションを繰り返す中で「簡単にいい感じに料理ができる」為に多くのハードルが存在していることが浮かび上がりました。そこで、このプロジェクトKITchen.はパーソナルなニーズ、嗜好性に寄り添う料理支援サービスというコンセプトのもとスタートしました。
ユーザーの特性(嗜好、健康状態等)にあわせて提供されたレシピと食材を、付属のセンサー付調理器具と連動した直感的なナビゲーションシステムにより、KITchen.はユーザーの料理体験を総合的にサポートします。

KITchen. Ecosystem

Make or Go Home, Emerging Navigation Design

The first thing we focussed on in planning the ecosystem was recipes. Because for people not used to cooking, recipes can be difficult to understand and hard to use during the process of cooking. So we believe this is big hurdle for people to start cooking on their own. So to address this problem we made an easy to use navigational system in the concept prototype. The interface of the navigational system is based on different kinds of sensors and a visual language specifically developed for cooking. With this system, even people unfamiliar with cooking can easily get started.

私たちが構想するエコシステムの中でもまず着目したものは、レシピ。料理をし慣れない人にとって、レシピはわかりにくく、料理中に使いやすいものとはいえません。そしてそのことが、料理のハードルを上げている一因ともいえます。
この問題を解決するために、コンセプトのプロトタイプを通して誰もが簡単に料理を作るためのナビゲーションシステムを試作しました。
各種センサーと料理用ビジュアル言語を用いたインターフェイスにより、初めての料理でも、誰もがスムーズに楽しく作ることができます。

KITchen. pictgram
KITchen. SystemProjection
TOKYO OFFICE
Maruyama-cho 23-2, Arethusa Shibuya
Shibuya-ku, Tokyo 150-0044, Japan.
KYOTO OFFICE
Yanagihachiman-cho 65, Kyoto Asahi bldg. 10F
Oike-sagaru, Yanagibanba-tori, Nakagyo-ku Kyoto-shi, Kyoto 604-8101, Japan